جوان آنلاین: سرانجام سازمان پزشکی قانونی کشور شمار قربانیان سوانح رانندگی نوروز ۱۴۰۴ را اعلام کرد که براساس آن هزار و ۱۷۹ نفر جان باختند که در قیاس با آمار هزار و ۸۹ نفری سال گذشته رشد ۳/۸ درصدی را شامل شده است.
اسفندماه سال گذشته پویش «نه به تصادف» به ابتکار وزارت بهداشت شکل گرفت و وارد فضای عمومی جامعه شد. تصور این بود همزمان با فرارسیدن نوروز و آغاز سفرهای نوروزی مردم به این پویش ملحق شوند و به توصیههای آن عمل کنند و سبب شود نوروز کمخطری پیشروی شهروندان قرار داشته باشد. مأموران پلیس راهور در همه مسیرهای سفر بهخط شدند و تلاش کردند با بهکارگیری توان خود و دعوت از شهروندان به پیوستن به پویش، کاربران راه، سفری امن را تجربه کنند. مأموران پلیس همچنین در این مدت برخورد با رانندگان متخلف را شدت بخشیدند. از جمله حدود ۶ هزار و ۷۹۱ جلد گواهینامه از رانندگان متخلف به مدت سه ماه توقیف شد. فرماندههای پلیس راهور مدام در رسانهها حاضر شدند و توصیههایی که منجر به برقرار شدن سفر امن میشود را به کاربران راه، خصوصاً رانندگان گوشزد کردند. با این حال هرچه به پایان تعطیلات نوروز نزدیکتر شدیم، نگرانیهای پلیس از آنچه در جادهها رقم میخورد، شدت گرفت. ۱۶ فروردینماه وقتی رئیس پلیس راهور گزارش جامع خود را اعلام کرد، مشخص بود پویش «نه به تصادف» نتوانسته در انجام مأموریت خود موفق عمل کند. درحالیکه هنوز شمار زیادی از مصدومان در بیمارستانها بستری و بسیاری از آنها با مرگ دست و پنجه نرم میکردند.
گزارش اولیه نشان داد در جریان این سفرها ۱۰۱ هزار و ۶۴۳ فقره تصادف ثبت شده است و ۸۸۰ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. گزارش پلیس حکایت از این داشت که از ۲۵ اسفند تا ۱۵ فروردینماه بیش از ۵۵۸ میلیون تردد جادهای صورت گرفته که نسبت به سال قبل حدود ۳ درصد افزایش داشته است. دلایلی که پلیس برای بروز علت سوانح رانندگی برشمرد، همان دلایل همیشگی بود. ۴۴ درصد به علت عدم توجه به جلو، ۱۵درصد به دلیل ناتوانی در کنترل وسیله نقلیه و ۱۴درصد بهخاطر تغییر مسیر ناگهانی و بیشترین زمان هم ساعت ۱۶ تا ۲۰ ثبت شد.
گزارش نهایی
گزارش نهایی درباره قربانیان سوانح رانندگی همه ساله اردیبهشتماه اعلام میشود، اما مشخص نیست چرا اعلام این گزارش تا روز گذشته به تأخیر افتاده است. این گزارش در حالی روز گذشته منتشر شد که پلیس و حتی رئیس مجلس از افزایش شمار قربانیان نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داده بودند. براساس این گزارش، میزان تردد در جادههای کشور ۵۵۸ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۲۱۶ مورد و تعداد وسایل نقلیه ۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار گزارش شده است که نسبت به سال گذشته رشد ۳ تا ۵ درصدی را نشان میدهد. آمار تلفات حوادث رانندگی هم به ازای هر ۱۰ میلیون تردد به ۲/۲۱ نفر رسیده است که ۶/۴ درصد رشد را نسبت به سال قبل (۲/۲۰ نفر) نشان میدهد. میزان تلفات با لحاظ کردن تعداد وسایل نقلیه نیز به ۲۷/۲۸ نفر به ازای هر یک میلیون وسیله نقلیه رسیده است. این آمار در مقایسه با سال قبل که ۴۱/۲۷ بوده، ۱/۳ درصد رشد را به ثبت رسانده است.
ترینها
براساس این گزارش، ۸۴۰ نفر از قربانیان سوانح رانندگی در محورهای برونشهری، ۲۳۹ نفر در مسیرهای درونشهری، ۸۸ نفر در محورهای روستایی و بقیه در سایر مسیرها جان خود را از دست دادهاند. در این مدت استانهای فارس با ۱۰۵، کرمان با ۱۰۲، سیستان و بلوچستان با ۹۸ و تهران با ۸۶ بیشترین و استانهای کهگیلویه و بویراحمد با پنج، زنجان با ۱۱ و خراسان جنوبی با ۱۲ فوتی کمترین آمار تلفات را داشتهاند. بر اساس این گزارش، در نوروز امسال بیشترین تعداد فوتی با ۸۳ مورد در روز دهم فروردینماه و پس از آن با ۷۹ فوت در روز ۲۹ اسفند ماه و کمترین آن با ۳۵ فوتی در روزهای پنجم و ششم فروردین گزارش شده است. به نظر میرسد همزمانی تعطیلات نوروز سال جاری با روزهای پایانی ماه مبارک رمضان و تعطیلات عید فطر و ایجاد چندین نقطه اوج در سفرهای نوروزی، زمینه افزایش آمار سفر و تردد در جادههای کشور و بهتبع آن افزایش کشتههای ناشی از تصادفات را موجب شده است.
استانهای پرخطر
بررسی مقایسهای استانهای پرخطر نشان میدهد استانهای فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان و تهران همچنان از استانهای پرخطر هستند. سال گذشته در استان فارس ۱۰۵ نفر جان باختند. در سیستان و بلوچستان ۹۸ نفر و در استان تهران ۹۰ نفر فوت شدند که تنها در استان تهران نسبت به سال قبل چهار نفر کمتر فوت شدند، اما دو استان دیگر تلفات امسالشان نسبت به سال قبل با رشد همراه بوده است. بررسیهای آماری این مزیت را داشته و دارد که اگر ساختارهای قانونی ارادهای از خود به خرج دهند، میتوانند با بررسی این گزارشها تلاشهای خود برای کاهش آمار را بهکار گیرند. با اینکه سالهای زیادی است این گزارشها منتشر میشود، اما ادامه روند نگرانکننده کشتارهای جادهای نشان میدهد اراده عملی برای تغییر این رویه بهکار گرفته نمیشود.
تابستان داغ
خردادماه که به پایان برسد فصل تازه سفرهای تابستانی بدون اینکه تغییری در معادلات چرخه تصادف شکل گرفته باشد، شروع میشود. شروع سفرهای تابستانی امسال یک آفت دیگری هم به همراه دارد و آن قطع شدن مکرر برق و تاریکی معابر و جادههاست. وقتی معابر نسبت به سال قبل تاریکتر، خودروها آسیبپذیرتر و جادهها ناامنتر باشد، نمیشود انتظار داشت آمار قربانیان هم کمتر شود.